Развитие без граници
29.07.2019
Сподели: 1
  • Facebook
5390

Как социалните стереотипи влияят върху детето?

Понякога почти всички родители си задават въпроса: как да отглеждат детето си? В нашата статия ще разгледаме някои примери за влиянието на стереотипите върху развитието на детето.

Като правило, на първо място детето е под влияние на половите стереотипи. Това са социално приети идеи за характеристиките на мъжете и жените. Подобни стереотипи се появяват поради наличието на т.нар. ролеви роли, а именно обществени очаквания, които диктуват човешкото поведение в съответствие с пола. Ако е по-лесно да се каже, гледайки как хората от различни полове изпълняват различни действия, човек стига до заключението, че те са коренно различни.

Как социалните стереотипи влияят върху детето?

Още на много ранен етап, когато хората около вас разберат, че техни приятели очакват дете, веднага възниква въпросът: „Какво е то - момче или момиче?“ Така, още преди детето да е родено, неговият пол е вече отправна точка в посоката на неговото възпитание.

Защо това е така? Детето все още не е родено, а всеки наоколо вече има представа как ще се държи, какво ще играе, какво да му подарят.

Това е още по-очевидно, когато става дума за необходимостта да се облече детето, да се изберат дрехи за него. Във всички магазини има задължително секции за облекло "за момчета" и "за момичета". Неутралното облекло, което подхожда на всички, почти не съществува.

Ето един от най-простите примери за социалното влияние на стереотипите върху детето: ако обличате момче в розови дрехи, критиците незабавно атакуват: „Това е момче!“, „Момчетата не трябва да носят розово!“ Разбира се, това води до объркване: синът е само на 8-10 месеца и хората вече имат ясна представа как трябва да изглежда, какво може да се носи и какво не.

Често родителите сами проектират своите стереотипи за децата, когато от ранно детство им позволяват да играят само с определени играчки, строго ги инструктират как трябва да се държат момчетата и как момичетата, решават как да се обличат децата и в какви цветове. На родителите се препоръчва да наблюдават за такова поведение и да предотвратят влиянието на стереотипите върху детето.

Ако вие самите не сте подложени на разпространените в обществото стереотипи, то със сигурност ще ги срещнете във вашата среда и няма да можете да защитите детето от тях. Всеки ще предлага на сина ви да играе само футбол или други "мъжки" спортове, ще ги учи да използват инструменти, роднините ще се опитат да възпитат "истинския мъж". Така на момчето ще бъде позволена известна палавост, гръмкост, по-буйно поведение ("все пак е момче!"). Но на момичето ще бъде забранено каквато и да е лудория, то трябва да е тихо, спокойно, нежно. И да играе с кукли в ъгъла.

Как социалните стереотипи влияят върху детето?

Защо това е лошо? Как точно влияят стереотипите върху съзнанието на детето и неговото бъдеще?

Ще ви разкажем за едно от свойствата на мозъка - невропластичност, т.е. способност за промяна, адаптиране. При децата това свойство е по-развито, поради което те по-лесно усвояват, лесно изучават чужди езици, бързо се адаптират във всяка нова среда. Колкото по-млад е човек, толкова по-изразена е невропластичността. Обаче, когато от човек се изисква да се държи или да реагира по определен начин, когато се формира умение или вяра, нервните връзки в мозъка укрепват, стават по-малко податливи на промяна.

Ако принудите момичето да носи само розово и още повече да стои тихо в ъгъла с куклите, тя със сигурност ще се превърне в „тихо и типично момиче“, но всичките й наклонности и способности, например за спорт или ярка индивидуалност, ще бъдат загубени.

Когато момчето постоянно е принудено да тича, скача и изкачва дървета, то научава, че трябва да е физически активен и неспокоен.

Но важният факт е, че в действителност не всички момичета трябва да са спокойни и послушни, а момчетата не трябва задължително да бъдат буйни и физически активни. В стереотипното възпитание обаче, именно тези качества се развиват и всички останали се отхвърлят.

Изненадващо е, но половите стереотипи се формират в подсъзнанието на децата доста рано. Тествайки учениците, учените ги попитали дали вярват, че момчетата имат по-големи способности в точните науки от момичетата. И тестването показало, че децата подсъзнателно вярват, че момчетата са по-приспособени към точните науки, отколкото момичетата, което е пример за стереотип.

Как социалните стереотипи влияят върху детето?

Опасно е, когато у сина ви или дъщеря ви се появяват мисли като „на мен това просто не ми е заложено“. Това е влиянието на така наречената „стереотипна заплаха“. В средата на 90-те години психолозите изказаха предположение, че хората, които познават негативните стереотипи, свързани с тяхната нация или пол, се справят с проблемите по-неуспешно.

Как е най-добре да се постъпи? Важно е да се премахне влиянието на стереотипите възможно най-рано от възпитанието на малките деца. Вместо да купувате на дъщеря си друга розова рокля и кукла, а на синът ви - синя бейзболна шапка и кола, попитайте детето си какви дрехи ще избере. Бъдете водени от предпочитанията на децата си, а не само от етикета, на който е написано кое е момичета и кое за момчета. Всички тези дребни детайли могат да окажат огромно влияние върху бъдещето на детето.