Развитие без граници
14.06.2020
Сподели: 3
  • Facebook
8836

СКОРОСТНО ЧЕТЕНЕ – МЕТОДИКА ЗА РАЗВИТИЕ НА ИНТЕЛЕКТА

Много родители искат да намерят универсална техника, която би позволила на децата им не само да се научат да четат бързо, но и да развият различни интелектуални способности: концентрация на вниманието, памет и запомняне, скорост на мислене. Дали техниката за скоростно четене може да тренира различни мозъчни функции или е насочена само към увеличаване на скоростта на работа с текст?

image1

Развитие на интелекта при децата

Умението за ефективно и бързо четене е на прост език казано жизненоважно за съвременния човек, защото днес той е заобиколен от планини текстова информация. Колкото по-бързо опознаете книги, документи, учебни помагала, толкова по-бързо и лесно е да успеете във всяко начинание. Важно е обаче да се научите не само да прочитате даден текст за кратко време, но и да го разбирате и запомняте.

Това е особено актуално и за учениците, защото именно в ранна възраст човек формира собствена база от знания. Бъдещите перспективи зависят от това колко продуктивно ученикът усвоява информация. Като се има предвид фактът, че много ученици са принудени да отделят до няколко часа на ден за учене и изпълняване на домашни задачи, овладяването на техниката за бързо четене ще бъде добър помощник и в училищното обучение.

Когато едно дете чете добре, за него е по-лесно да поддържа интерес и към литературата. Редовното запознаване с книги ви позволява да обогатявате речника и разширявате хоризонта си. Освен това, четейки децата интуитивно запомнят правилното изписване на думите, което им помага да повишат собствената си грамотност. Всичко това пряко влияе на училищните резултати.

Именно затова много родители се интересуват от различни техники за бързо четене, позволяващи на децата им да развиват способността за запознаване с цяла машинописна страница за няколко секунди. Но бързото четене не е гаранция, че човек ще усвои добре информацията, което на свой ред означава, че на паметта и другите функции на интелекта също трябва да се обърне внимание.

image2

Връзка между скоростта на четене и добрата памет

Способността за бързо четене ще бъде безполезна, ако детето не се научи да запомня текста ефективно. Ето защо можем с увереност да твърдим, че развитието на добра памет е необходимо условие за бързото и ефективно четене. Поради това методиката на преподаване на скоростно четене трябва да развива различните области на човешкия интелект.

Тоест, за да научим детето да чете бързо, първо трябва да поработим върху неговото внимание. Без подходящо ниво на концентрация, то няма да може да съсредоточи усилия върху работата с текст достатъчно дълго, което означава, че няма да може да го разбере и запомни. Детето ще се разсейва, ще се връща към вече прочетен параграф, поради което ще чете по-бавно. Необходимо е подобни привички  да бъдат променяни, преди да продължим към бързото четене и развитието на мозъчните функции, което способства и ефективното овладяване на това умение.

Памет, бързина на мислене, ъгъл на зрение - всичко това изисква обучение през тренировки. Но резултатът от уроците оправдава положените усилия. Дава възможност за овладяване на бързото четене чрез подмяна на цялостносто разбиране и подход към четенето. Нека да поговорим за това колко многостранно може да бъде това умение.

image3

Видове и методи за скоростно четене

В четенето на текст винаги има причина. Неправилно е да се сравнява запознаването с художествена литература и четенето на текст в учебник: в първия случай - книгата е начин за прекарване на свободно време, забавление, а във втория - средство за получаване на нужна и важна информация. Пред  четенето се очертават три основни цели:

  • Търсене на информация. Много често не се изисква да прочетем целия текст. Когато търсим дума в речник, някаква дефиниция в учебник или абзац в документ, не е необходимо да се фокусираме върху цялата страница - просто трябва бегло да преминем през текста и бързо да намерим въпросния пасаж чрез “маркиране” на определени ключови думи.
  • Опознаване. Този тип четене често се използва за развлекателни цели. Човек се опитва не толкова да черпи полезна информация, колкото да се наслаждава на самото потапяне в сюжета или фактологията на дадена книга или публикация. Обикновено този подход се използва при четене на художествени или информационни статии по вълнуващи ни теми.
  • Изучаване. В този случай основната цел на четенето е получаване на важна информация, която е необходима в училище или работното място. Тук трябва да използвате уменията си в пъления им потенциал, за да можете да прочетете, разберете и запомните данните, които ви интересуват, почти задължително за ограничено време.

Техниката за скоростно четене е универсална, а не ситуативна. Веднъж овладяна тя може да се използва за всяка от трите по-горе обрисувани цели. Възможността за широко приложение я прави незаменима в детска и зряла възраст. Но какъв учебен план ви позволява да усвоите уменията за четене на такова високо ниво?

image4

Избор на програма за скоростно четене

Подобно на много други интелектуални способности, способността за бързо четене може да се развие и у дома. Но в този случай родителите ще се натъкнат на трудности, основната от които е правилният подбор на учебния материал. Изпълнението на едно или две упражнения няма да помогне за ефективното усояване на умението за бърза работа с текст, защото включва развитието на различни области на интелигентност: концентрация на вниманието, скорост на мислене и обработка на информация, памет и тн.

Да се ​​научим да четем бързо изисква постоянство. Ако не се спазва необходимата честота на заниманията, тогава те няма да доведат до желания резултат. Затова родителите често предпочитат курсове в специализирани детски центрове, където децата ефективно усвояват подобни умения чрез доказаните във времето методи.

Благодарение на такова обучение детето ще се научи да чете бързо, буквално “прелитайки” през страниците диагонално. Обучението по скоростно четене ще му позволи да усвои ценни житейски умения, които ще бъдат приложими както в училище, така и през целия живот на човек. За добро или лошо съвременният свят е факторът, който диктува правилата на развитие според нуждите на човечеството , а придобиване на умения от този тип са отлична инвестция в бъдещето на всеки млад човек.