Развитие без граници
29.07.2019
Сподели: 0
  • Facebook
5351

Книгите - фитнес за мозъка

Голямо разнообразие от устройства, компютърни игри, аудио книги, постепенно превръщат четенето в "безинтересна" дейност за по-младото поколение. Вместо книги, родителите купуват за децата си игрови конзоли, позволяват им да гледат телевизионни програми неконтролируемо, затруднявайки развитието на мозъка. Много по-лесно е да се получи информация от кратки съобщения, съпроводени с маса визуализации.

Книгите - фитнес за мозъка

Голям процент от хората като цяло никога не са отваряли книга за година. Това е разбираемо - децата сега са почти родени в ръцете си с докосване на телефона, а възрастните постепенно преминават към пасивно възприемане на информация от електронни устройства.

Междувременно учените са доказали, че четенето за 6 минути намалява нивата на стрес с повече от 2 пъти. Слушане на релаксираща музика и ходене - са на второ и трето място в облекчаването на стреса.

Изследователи от Обединеното кралство твърдят, че четенето носи същите ползи за тялото като фитнеса за мускулите, защото по време на този процес човек упражнява целия мозък.

Книгите - фитнес за мозъка

Ние, в Академия за развитие на интелекта АМАКидс, отдаваме особено значение на четенето и сме разработили цялостна техника за увеличаване на скоростта на четене. Техниката се нарича Либерика. След завършване на курса Либерика, ще можете да четете книги със светкавична скорост и да работите със същата скорост с голям обем информация. Това е практическо умение, придобиването на което увеличава скоростта на четене с 5 или повече пъти спрямо началните показания след преминаване на основния курс на Либерика. И 10 или повече пъти с преминаване на пълния курс на Либерика и Либерика +. Учениците на АМАКидс възприемат четенето като интересен процес и лесно се потапят в материала. Четенето става по-забавно, децата четат с удоволствие. 

В сивото вещество се случват напълно различни процеси, ако четете за забавление и се стараете да научите информацията, например, за вземане на изпит. Учените са извършили изследвания и са установили, че в момента на преминаване от обикновен прочит към желание да се запомни детайлно текста, в главата започва активно кръвообращение и видът на нервната дейност се променя напълно. Кръвта достига частите на мозъка, които са отговорни за познанието и концентрацията. Всеки вид неврологичен товар е добър за мозъка, той активира кръвообращението, подобрява храненето на тъканите.

След завършване на курса Либерика, при децата се увеличава не само се увеличава скоростта на четене, но се подобрява и усвояването на прочетената информация. Докато четем, ние се потапяме в книгата, визуализираме сюжета, представяме си се като участник в драматичните действия. В този момент започва да работи тази част от сивото вещество, която при липса на такова натоварване обикновено спи. Нито компютърните игри, нито гледането на телевизионни предавания дават подобен ефект.

Книгите - фитнес за мозъка

Така че, четете книги и възпитавайте любов към четенето на децата си от ранна възраст, използвайки техниката на Либерика. Не напразно казват, че има две категории хора: такива, които четат книги, и такива, които слушат тези, които четат.